Published On: June 15, 2016546 words2.7 min read

Kokosolje har fått mye oppmerksomhet de siste årene, og med god grunn. Det er knyttet en rekke helsemessige fordeler til oljen. Det har også kommet påstander om at kokosolje kan rense tennene,  og samtidig bidra til å forebygge tannråte. Denne artikkelen undersøker den  forskning på kokosolje og tenner.

Hva er Kokosolje?

Kokosolje er en spiselig olje utvunnet fra kokoskjøtt, og er en av verdens rikeste kilder til mettet fett. Kokosfettet er unik fordi det er laget nesten utelukkende av medium-chain triglyserider (MCT). MCT metaboliseres annerledes enn de langkjedede fettsyrer som finnes i de fleste andre matvarer, og har mange potensielle helsefordeler. Laurinsyre er en  MCT som utgjør nesten 50% av kokosnøttolje. Faktisk er denne oljen den rikeste kjente kilden til laurinsyre. Kroppen bryter laurinsyre ned i et stoff som heter monoLaurin. Både laurinsyre og monoLaurin kan drepe skadelige bakterier, sopp og virus i kroppen.

I henhold til forskning, er laurinsyre mer effektivt til å drepe patogener enn en hvilken som helst annen mettet fettsyre (1).  Hva mer, studier tyder på at mange av de helsemessige fordelene forbundet med kokosolje er direkte forårsaket av laurinsyre (2).

Kokosolje kan drepe skadelige bakterier

En studie testet 30 ulike fettsyrer og sammenlignet deres evne til å bekjempe bakterier. Av alle fettsyrene var laurinsyre den mest effektive ( 3 ) . Laurinsyre angriper skadelige bakterier i munnen som kan føre til dårlig ånde gjorde, tannråte og tannkjøttsykdom ( 4 ) . Laurinsyre er spesielt effektiv mot bakterier som kalles Streptococcus mutans, en ledende årsak til tannråte .

Kokosolje kan redusere plakk og bekjempe tannkjøttsykdom

Gingivitt eller ttannkjøttsykdom er en betennelse i tannkjøttet. Den viktigste årsaken til tannkjøttsykdom er oppbygging av plakk på grunn av skadelige bakterier i munnen. Nåværende forskning viser at kokosolje kan redusere plakk på tennene og bekjempe tannkjøttsykdom.

I en studie reduserte kokosolje plakk og tegn på tannkjøttbetennelse betyedelig hos 60 deltakere med plakk-indusert tannkjøttsykdom ( 5 ) . Reduksjonen i plakk var tydelig merkbar etter bare syv dager med olje. Etter 30 dager var gjennomsnittlig plakkmengde redusert med 68 % og gjennomsnittlig gingivitt redusert med 56 %.

Kokosolje kan forebygge tannråte

En studie viser at kokosolje angriper Streptococcus mutans og Lactobacillus, som er de to gruppene av bakterier hovedansvarlig for tannråte ( 6 ) .  Flere studier tyder på at kokosnøttolje kan redusere bakterier like effektivt som klorheksidin , som er den aktive ingrediensen  i mange munnskyllemiddel ( 6 , 7 , 8 )  Kokosolje angriper altså skadelige bakterier som kan føre til tannråte og i tillegg kan kokosolje kan være like effektiv som noen munnskyllemiddel.

Oppskrift på hjemmelaget Tannkrem med Kokosolje

Kokosolje har mange bruksområder , og du kan derfor lage din egen tannkrem med det (til deg eller hunden!).  Her er en enkel oppskrift :

Ingredienser:
0,5 kopp kokosolje
2 ss natron
10-20 dråper peppermynte eller kanel eterisk olje (kan sløyfes).

Oppskrift:
Varm kokosolje til den blir myk eller flytende.
Rør inn natron og bland til den danner en røre.
Tilsett den essensielle oljen.

Oppbevaring & Bruk:
Oppbevares i en lukket beholder.
Når du skal bruke den, scoop opp litt med et lite redskap (feks. teskje) – påfør tannbørsten og børst så tennene slik du pleier. For at kokosoljen skal få anledning til å virke, børst helst i 2 minutter.
Tips: En barnetannbørste er fin å bruke til hunder.

Leave your comment

Related posts