Published On: June 7, 20161348 words6.8 min read
  • Øke smidighet og styrker hårstråene:  Føyelig hår bøyer seg lett uten å knekke
  • Motvirke floker: Oljet hår glir lettere langs nabohårene takket være oljenes smøreegenskaper og glattende effekt på skjellaget.
  • Øke glans
  • Beskytte hårstråene
  • Gjøre håret mer hydrofobisk

Beskytte og rehydrere pels

Pels blir dehydrert, men det er ikke så enkelt som å tilføre vann for å rehydrere den. Om hårstråene er for porøse  kan de trekke til seg for mye vann, for raskt .  Når for mye vann trenger inn på innsiden av hårstrået, sveller det.  Men skjellaget på utsiden kan ikke utvide seg, så  skjellene blir  tvunget til å stå opp. Dette er en tilstand der håret lett blir skadet. (Dette gjør også bla. at våt pels floker lettere enn tørr pels.)

Oljer som trenger inn i håret gjør håret mer hydrofobisk (vannavstøtende).  Sunt, sterkt hår er naturlig hydrofobisk.  Nesten all olje vil hjelpe til å frastøte vann, men de gjør det enten ved å sitte på håret som en film, eller ved å trenge inn i håret (penetrerende oljer).

Kokosolje er dokumentert å være en av de mest effektive oljene til å trenge seg  inn i hårstrå.  På andre enden av skalaen finner vi mineralolje og jojobaolje, som  er oljer som har omtrent ingen gjennomtrengingsevne, men som legger seg utenpå hårstråene. Selv om olje som legger seg utenpå også kan gi glans og ha en positiv effekt på feks. floker så er det kun penetrerende oljer som reparerer hårstråene innenifra.

Hvis hunden din har veldig tørr pels vil den trolig respondere bra på penetrerende oljer.  Det same gjelder hvis pelsen har blitt porøs fra miljøskade (sol, varme, stylingsverktøy, vind) – i slike tilfeller kan det være nok å påføre olje i tuppene.

Måter å bruke penetrerende oljer

1) Olje pre-sjampo!
Dette er faktisk det beste tidspunktet å bruke olje, selv om det virker ulogisk å sette olje i pelsen før du vasker.  Men her velger man en olje som trekker godt inn i hårstråene, deretter vasker man bort overskytende olje for å etterlate en myk og fuktet pels.  Påfør en lett (eller tung) oljing til pelsen, og la den på i 1-12 timer eller mer før bad. Oljen forhindrer dehydrering og tap av proteiner, beskytter og gir pelsen en buffer fra vann og shampoo. Hvis du får mengden av olje og leave-tid rett, vil pelsen bli mer fleksibel og glattere. Jo lenger du lar oljen på, de mer olje vil arbeide seg inn i håret.

2) For å forsegle (sunn) pels:
Gni da litt olje i hendene og glatt over tørr og ren pels.

3) Oljeskylling:
Bland feks. 1/4 olje og 3/4 balsam og bruke dette som du ville bruke balsam.

Når bør du bruke pre-wash oljebehandlinger?

  • Hvis Du merker at tuppene ser tynnere ut eller lysner i fargen
  • Dersom pelsen mister “definisjon” eller endrer struktur (feks. krøllete pels som ikke danner ordentlige krøller lengre, glatt pels som blir kreppete)
  • Dersom balsam ikke nok for å gi fuktighet til pelsen
  •  Pelsen begynner å kreve mer tid for å tørke (penetrerende oljer gjør at hårståene ikke tar opp så mye vann, som betyr at du kan få kortere tørketider på pelsen).

Pre-wash oljebehandling

Pre-wash oljebehandlinger gir fleksibilitet ogmykhet til pelsen. Og når man tenker på “godt fuktet” eller sunn pels referrer man ofte til en rekke kvaliteter, hvorav to er fleksibilitet og mykhet.

Hår-penetrerende oljer er ideelle for fordi de gjør hårstråene mer “vanntette” og forhindrer at den indre delen av håret sveller. Hvis vi kan holde vannet fra å komme inn i hårstråene, vil det ikke bli vannmettet og skjellaget vil ikke skades.

Powderpuff pels- først pre-wash oljebehandling med Cocotherapy kokosolje, deretter Wildwash shampo og balsam.

Powderpuff pels etter pre-wash oljebehandling. Her er det først brukt Cocotherapy kokosolje, deretter Wildwash shampo og balsam.

Oljer påføres tørt hår!
For pre-wash oljebehandling er det penetrerende oljer man er ute etter.
Kokosolje, solsikkeolje, babassuolje, olivenolje og avokadoolje  er de oljene som er dokumentert å være mest hår-penetrerende. Man kan også bruke en blanding av disse,  eller en eller flere av de penetrerende oljene kombinert med andre oljer som ikke er penetrerende.

Når du skal velge olje er du på utkikk etter en kaldpresset olje slik at alle næringstoffer er bevart. Du bør også velge uraffinert olje,  da raffinenert olje er behandlet ved høy varme og med kjemikalier for å  bleke oljen, gjøre den mest mulig luktfri og for å få ut mest mulig av oljen fra nøtten eller frukten den utvinnes fra.

For pre-wash oljebehandling gjelder olje direkte i tørr pels. Det gir deg mer kontroll over fordelingen og oljen kan trenge inn uten at det er  vann “i veien” inne i hårstrået.  Et porøst hårstrå som er vått vil allerede være “fyllt opp” av vannmolekyler, og det blir vanskeligere for oljen å trenge inn og du vil ikke få samme effekt av behandlingen. Det er greit hvis du har litt balsam eller andre produkt i pelsen. Dersom du ikke får rene oljer til å fungere for deg kan du blande olje med en god balsam som inneholder oljer – Wildwash sin balsam er min favoritt her.

Hvor mye olje?
Noen pelser kan man bruke mye olje på , så mye at pelsen ser fettete ut. Dette vil trolig være porøs pels som føles tørr og sprø og trekker til seg masse balsam uten å bli fet eller tung.

Andre trenger bare å bruke nok olje til å gi pelsen litt glans, kanskje se og føles litt tyngre enn vanlig. Dette kan være dersom pelsen har normal porøsitet og litt mer porøs på endene.

Hva gjør jeg dersom pelsen blir blir crunchy eller sprø med kokosolje?
Noen hunder kan få “crunchy” hår av kokosolje. Løsning er å blande kokosolje med andre oljer eller å bruke en annen penetrerende olje som babassuolje eller palmekjerneolje. Alternativt kan du blande det med en balsam som inneholder oljer, feks Wildwash Balsam.

Hvor mye du skal bruke og hvor lenge skal den være i?
Noen pelser trenger å bruke nok olje til at pelsen ser fet ut. Noen ganger må du bare bruke nok til å legge et snev av glans. Konsentrer deg om områder som er mest slitt og utsatt for vær og vind – endene og det øverste laget av pelsen. Hvis du bruker mye olje og det ikke fungerer, prøv å bruke mindre eller omvendt. Veldig ofte handler det om dosering. Det er lett å si: “Jeg kan ikke bruke oljer i min hunds pels”. Men noen ganger problemet ikke ingrediensen, det er dosen. Pels med lav porøsitet har fortsatt nytte av oljer og balsam, bare i mindre doser .

La gjerne oljen være i pelsen i 4 til 8 timer eller mer før vask. De fleste oljer fungerer best om du har  tid. Hår-penetrerende oljer trenger tid til å penetrere dypt og sive inn rundt ødelagte skjellag.

Å varme eller ikke å varme?
Oljer blir mer flytende med varme og mindre flytende med kulde. Noe varme vil bidra til å fordelen oljen jevnt I pelsen, og gjør at oljen kommer seg under skjellaget lettere.
Hvordan gi svak varme uten å tørke pelsen? Ikke bruk en varm hårføner, det vil trolig være mer dehydrerende enn nyttig. Istedet kan man vikle inn hunden i plastfolie og pakke rundt et håndkle.
Et siste tips:
En typisk feil er at man bruker for mye olje. Hvis du vil bruke bare veldig lite olje, legg en liten teskje (eller mindre) dråper i håndflaten og gni litt utover I håndflaten, og få olje på fingertuppene. Dra over endene av håret med fingertuppene. Deretter gni håndflatene sammen og glatt den gjenværende olje over overflaten av håret.

Ikke avskriv oljer for alltid fordi de ikke fungerte med en metode. Prøv andre tilnærminger!

Leave your comment

Related posts