Published On: May 10, 2016872 words4.6 min read

Det er et hav av pleieprodukter til hund på markedet, alle med påstander om hvilke fantastiske egenskaper akkurat deres produkt har. Desverre inneholder mange pelspleieprodukter skadelige kjemiske stoffer som kan gi tørr, glansløs  pels, irritere huden og fremkalle allergier og akkumuleres i kroppens fettvev. Noen av stoffene er også bevist å være hormonfortyrrende, redusere fertilitet eller være potensielt kreftfremkallende. Men det er ikke så vanskelig som det først kan virke å velge hvilke produkter du skal satse på. Det viktigste er at du setter deg inn i HVA som er i produktene du velger til din hund.

dreamstime_xl_25280150

1. Velg bare produkter med komplett innholdsfortegnelse

Vi blir mer og mer oppmerksome på hva skadelige kjemikalier gjør med kroppen.  Huden er kroppens største organ, ca 60% av det som smøres på huden trekkes inn via huden og direkte inn i blodbanen og påvirker kroppen og helsen. Vi vet at disse skadelige, syntetiske kjemikaliene kan forstyrre både hormoner og nervesystemet, samt at det kan forårsake kreft. Man tar faktis opp mer giftstoffer gjennom huden enn gjennom luft og mat, og siden hundene våre kan ikke kan stelle seg selv så vil de produkter vi bruker på hundene våre også påvirke oss.  Det er ikke rart at vi  begyner å ta grep og starter å ta kontroll over det vi kan for å unngå giftstoffer og syntetiske kjemikalier- også på de produktene vi bruker til hundene våre!

Med tanke på våre hunders helse og vår egen  er det viktig å se på det vi bruker på hundene våre med et kritisk blikk, og bytte ut de produktene som inneholder skadelige stoffer med rene og naturlige produkter.  Sjekk at produktene du bruker har komplett innholdsfortegnelse slik at du er fullt informert om ha du utsetter deg og din hund for.   Som forbrukere har vi et ansvar – vi har en makt til å endre hvordan produkter produseres og hva som går inn i dem – men bare om vi tar oss tid til å sette oss inn i hva vi vil ha endret!

magolia

 

2. Gjør deg kjent med og unngå sterke kjemikalier og giftstoffer

De fleste shampoer på markedet er basert på sulfater, billige vaskeaktive stoffer som f.eks. natrium lauryl sulfat/sodium lauryl sulfat (SLS). Disse tøffe, syntetiske vaskemidler fjerner det naturlige hårfettet sammen med smuss, og hver gang du vasker pelsen, opptar huden (både din og din hunds) noen av disse kjemikaliene. Hårstråene strippes og skjellaget blir mer åpent, noe som resulterer i en mer tørr og slitt pels.  Plager som tørr hud, kløe og utslett kan være et resultat av sulfater, dette blir forsterket av at sulfater er vanskelgi å vaske helt ut av pelsen.  Det finnes naturlige, milde vaskestoffer basert på feks. kokosnøtt, oliven, mais el. Mange av disse vasker godt, skylles lettere ut og tørker ikke ut pels og hud- men blir mindre brukt av produsenter fordi de er mer kostbare. Det er ingen gode grunner til å velge sulfatshampoer.

Noen andre ingredienser som du  vil unngå er:
Parabener: Parabener er en gruppe kjemikalier som blant annet brukes som konserveringsmidler pleieprodukter. Alle parabener er under mistanke for å ha hormonforstyrrende effekter. Hormonforstyrrende stoffer mistenkes bl.a for å kunne påvirke fruktbarhet, kjønnsutvikling og er også satt i sammenheng med enkelte former for kreft. Se etter: methylparaben, butylparaben, sodium methylparaben, ethylparaben, propylparaben, isopropylparaben, isobutylparaben.

Parfyme: Flere parfymestoffer som brukes i pleieprodukter, er dokumentert å være allergifremkallende. Unngå produkter hvor disse stoffene er tilsatt.

Siloksaner:  Dette er en miljøgift! Kan være kreftfremkallende, samt skade forplantningsevnene hos dyr og mennesker. Brytes langsomt ned i naturen. Se etter: D5, cyclomethicone, cyclopentasiloxane, pentacyclomethicone, dekametylsyklopentasiloksan.

Triklosan: Bidrar til å gjøre bakterier resistente mot antibiotika, og er i tillegg en miljøgift. Europeiske helse- og miljømyndigheter ønsker å forby bruk av triklosan i kosmetikkprodukter.

Mineraloljer: Rester fra produksjonen av motorolje og bensin. De er miljøbelastende, samtidig som de tetter porene. Se etter: mineral oil, paraffin oil, paraffinum liquidum, parafin, petrolatum, petroleum, vaselin.

3. Det enkleste er ofte det beste

En overdreven lang ingrediensliste kan  at produktet inneholder minimale mengder av hver ingrediens. Ingrediensene kan ha mange gode egenskaper, men hvis de bare er representert i bittesmå mengder  vil de ikke fungere like bra. Det beste vil være å holde seg til produkter som har definert bruksområde og fordeler, med noen få ingredienser.

Tenk på pleieprodukter som “spiselig mat” for huden  og pelsen og benytt samme fremgangsmåte som når du leter etter mat til deg selv.  Sunn og helsefremmende mat er laget av friske, minimalt prosesserte og naturlige ingredienser – slik er det gjerne også med pleieprodukter.  Naturlige råvarer inneholder flere vitaminer, antioksidanter, sporstoffer, aminosyrer og fettsyrer som hjelper å opprettholde hudens og pelsens naturlige funksjoner.  Når huden og pelsen  får hjelp til å lege seg selv, får man langvarige, stabile og gode resultater – og minimerer problemer som tørr hud og kløe.

 

Velg rene og naturlige produkter når du har mulighet.
Bedre for hunden, helsen din og miljøet!

Hos TwoBarks har vi bare 100% naturlige plespleieprodukter. Bestselgeren er serien fra Wildwash,  som også er vår personlige favoritt.

WILDWASHlong

Leave your comment

Related posts