Published On: September 12, 2015756 words3.8 min read

Vet du hva som finnes i pleieproduktene du bruker til hunden din? Her er en kort intro til noen av de vanligste ingrediensene i en hundeshampo eller balsam, hvilke du bør unngå og hvorfor.

Sjekk at produktene du bruker har komplett innholdsfortegnelse slik at du er fullt informert om hva du utsetter deg og din hund for.

Hva er parabener?
Parabener er kjemikalier brukt i kosmetikkindustrien som konserveringsmiddel. Disse inkluderer Metylparaben, Etylparaben og Butylparaben. Noen parabener etterligner hormonet østrogen.

Naturlige produkter bruker istedet feks.:
Naturlige produkter beskyttes mot bakterier, mugg og sopp f.eks. av Poly Epsilon-Lysine, et derivat av tomatplanten også brukt som et konserveringsmiddel i mat. Phenoxyethanol hjelper også med konserveringen, og finnes i den botaniske verden i kanel, epler og svisker.

Hva er phtalater?
Phthalater er mye brukt i shampoer og vaskeprodukter for å få produktene til å virke tykkere og mer konsentrerte. De er også brukt for å få parfymer og dufter i produkter til å vare lengre. Phtalater kan gi fødselsdefekter og påvirker fertilitet gjennom bla. å redusere spermkvalitet.

Naturlige produkter bruker istedet feks:
Biologisk nedbrytbare tykningsmiddel og vaskemiddel fra fornybare kilder. F.eks. Glyceryl Oleate fra mandler, olivenolje, peanøttolje og pekanolje, og Lauryl Glucoside fra kokosnøttolje og sukker.

Hva er fosfater?
Fosfater ble utviklet etter 2. verdenskrig når kjemiske produkter begynte å ta over for naturlige. Fosfater var billige og erstattet såpe i vaskemiddel. De er fortsatt i utstrakt bruk, ofte i produkter som reklamerer med at de er “såpefrie”. Fosfater brytes ikke ned i naturen, og forurenser elvesystemer og innsjøer.

Naturlige produkter bruker istedet feks.:
En base av soyabønneolje, en naturlig ingrediens som kondisjonerer og beskytter hår og hud. Phospholipider funnet i soyabønner lindrer og styrker hudbarrieren. De styrker håret og gir glans, og har den egenskap at de glatter skjellaget og eliminerer statisk elektrisitet.

Hva er petrokjemikalier?
Bruken av petrokjemikalier i pleieprodukter til både mennesker og dyr, inkludert i parfymer, kosmetikk og shampoer gir stor grunn til bekymring verden over. Petrokjemikalier er et biprodukt av petroleumsindustrien og kommer fra råolje. Mange av kjemikaliene brukt til å lage forskjellige aromaer eller parfyme er faktisk petrokjemikalier. Det er anslått av ca 95% av de syntetiske duftene på markedet i dag kommer fra petroleumsderivater. De inkluderer benzenderivater, aldeyder og flere andre giftige kjemikalier som kan påvirke sentralnervesystemet og gi allergiske reaksjoner. Petrokjemikalier inneholder også kreftfremkallende carcinogener. De er som mange andre ingredienser i syntetiske produkter i at de bygger seg opp i kroppen over tid, de forurenser og bygger seg opp i næringskjeden. 1,4-Dioxane en av de farligste petroleumsderivater og er et biprodukt av prosessen der sodium lauryl sulfate blir sodium laureth sulfate, et vaskemiddel brukt i veldig mange shampoer og såper, både til mennesker og dyr. Petrokjemikalier er mye brukt fordi de er veldig billige!

Naturlige produkter bruker istedet feks.:
100% naturlige eteriske oljer – disse gir en nydelig, naturlig og helt trygg duft.

Hva er sulfater?
Sulfater, som Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate eller Ammonium Lauryl Sulfate er kjemiske middel som vanligvis er tilsatt shampoer og vaskemiddel for å øke skum-mengden og gi en illusjon av at produktet vasker veldig bra. Sulfater blir også tilsatt bilvask, instrivaskemiddel, oljefjernere mm!

Sulfater er miljøskadelige og kan som andre gifter lett tas opp gjennom huden og inn i blodomløpet. Sulfater er også kjent for å være veldig vanskelig å vaske helt ut og etterlater gjerne rester som irriterer huden og sløver barbermaskiner og sakser. Mange shampoprodusenter går heldigvis nå over til å blir sulfatfrie.

Naturlige produkter bruker istedet feks.:
Cocamidopropyl Betaine, en mild vaskeagent som er laget fra kokosnøttolje. Cocamidopropyl Betaine skummer naturlig og forbedrer hårets struktur. Det har også antistatiske og antiseptiske egenskaper.

Sulfatfrie shampoer er designet for å ikke overskumme. De rengjør hud og hår effektivt, men vaskes lett ut og etterlater ikke rester og bygger seg ikke opp over tid. Man trenger derfor ikke bruke rensesjampo når man bruker sulfatfrieshampoer! Pelsen blir knirkende ren, og ingen rester betyr at barbermaskiner og sakser holder lengre, og tørketiden kuttes også (etter vår erfaring kuttes den med ca. 25%) .

HVa er PEG?
PEG’s står for Polyethylene Glycol og er synthetiske fortykningsmiddel, ofte tilsatt produkter som ikke inneholder sulfater for å gi illusjonen av de de er mer konsentrerte der det motsatte faktisk er tilfelle.

Naturlige produkter bruker istedet feks.:
Glyceryl Oleate eller Sorbitan Sesquicaprylate, begge er fra kokospalmen og er helt naturlige og milde.

Tekst fra Wildwash.no -brukt med tillatelse

Leave your comment

Related posts