Published On: June 12, 2015739 words3.7 min read

Venter du ny valp eller har du nettopp fått en liten firbent kamerat i hus? Da har du en spennende og morsom tid foran deg. Det er mye man skal sette seg inn i, og bare det å navigerer utstyrsjungelen kan være en utfordring!  Om du ikke er sikker på hva du må ha til den første tiden med valpen, har vi satt sammen noen tips og råd på veien her.

Pleie

Allerede fra du får valpen bør du begynne en regelmessig stellerutine, dette vil gjøre ting mye lettere når den blir eldre.

En god shampo (og evt balsam): Velg milde produkter uten kunstig parfyme, utørkende  sulfater og andre potensielt helseskadelige stoffer.

Børste: Velg en børstetilpasset hundens pels.  Velg gjerne børste som er myk nok til valpens hud, og legg grunnlaget for å gjøre børstingen til en koselig stund.

Klotang: Valpeklør vokser fort. Nerven vokser med kloen og lar du kloen bli lang blir det vanskelig å klippe klørne korte nok. Klipper du klørne hver uke vil (både du og) valpen bli vant til rutinen. Du trenger kun å klippe noen millimeter hver gang og slipper å være redd for å klippe for langt.

Tannpleie: Start en god tannpleierutine fra du får valpen så sparer du deg mye jobb og penger senere! Om du har en liten hund og børsting er vanskelig kan tannkluter være et alternativ.

Spise

Spiseplass:

Gi valpen mat til faste tider i en matskål og la en vannskål med friskt vann stå fremme til en hver tid. Bytt vannet i skålen hver dag.

Mat:

Valpen trenger god sunn mat for å vokse og utvikle seg på en riktig måte.

Godbiter:

Du trenger godbiter som belønning til å trene valpen. Siden det raskt blir en del godbiter, tenk på hva de inneholder slik at det ikke blir bare tomme kalorier. De bør ikke inneholde sukker, farge eller kunstige tilsetningsstoffer.

Tyggeting:

Visste du at hunder har et medfødt behov for å få gnage?
Hunder trenger faktisk å få muligheten til å gnage regelmessig for å ha det bra.

Å tygge er avslappende og beroligende for hunder. Når de tygger, frigjøres endorfiner som får hunden til å føle seg bedre. Det er en av hovedgrunnene til at hunder med separasjonsangst tygger på inventaret. De prøver å finne en måte å føle seg tryggere på. Tygging er altså nedstressende for hunder, og det blir ofte opp til oss å gi dem passende utløp for tyggingen.

Vi anbefaler å ha forskjellige tyggeting tilgjengelig, spesielt viktig er dette i valpens tannfellingsperiode.

Tur

Halsbånd/Sele:

Valpen må ha et halsbånd og et leiebånd. Velg et som er regulerbart slik at du har det en stund mens valpen vokser.
Seler er også veldig kjekt å ha til valper,  da unngår man potensielle skader på halsen ved rykking.
Uansett om det du velger sele eller halsbånd eller begge deler, så sjekk at det sitter godt slik at valpen ikke har mulighet til å komme seg løs om noe skulle skje.

Kobbel

Velg et kobbel som er realtivt langt slik at valpen kommer seg litt rundt. Unngå flexiline – du har mindre kontroll, det blir vanskeligere lære valpen å gå fint i bånd, og mister du båndet i bakken på feil tidspunkt kan du risiskere å få en veldig skremt valp som også da er løs.

Uansett om du velger halsbånd eller sele, forsikre deg om at det sitter godt slik at valpen ikke kan komme seg løs på  feil tidspunkt

Sove

Valpen trenger mye hvile for å behandle alle nye inntrykk og for å ha en sunn utvikling, derfor er en egen soveplass viktig

Valpen bør ha sin egen plass der den kan få være i fred og hvile trygt uten å bli forstyrret. En god og myk hundeseng med litt kanter er perfekt. Valpen trenger mye hvile for å behandle alle nye inntrykk og for å ha en sunn utvikling.

Hundesenger finnes i mange typer. Tenk på at en valp kanskje liker å tygge så ikke velg en seng som ikke har lett tilgjengelige hjørner/kanter (feks. kurvseng eller treseng er greit å vente med til hunden er voksen). Sengen bør være lett å vaske. Det kan være greit at valpen har en liggeplass i hvert rom dere oppholder dere, feks. en på soverommet og en på stua.

Leave your comment

Related posts