Published On: March 12, 2015651 words3.3 min read

Kokosolje er i vinden som aldri før, og tallrike forskningsrapporter har bekreftet de utrolige helsefordelene i kokosolje.Men ikke all kokosolje er lik!

Hvordan kan du vite hva som er den beste kokosoljen?

Kokosolje produseres hovedsakelig på to måter: raffinert og uraffinert. Raffinert kokosolje fremstilles av soltørket kokoskjøtt (kopra) som etter pressing behandles ved høy temperatur og kjemikalier for å fjerne farge, lukt og smak. Ved denne prosessen mister oljen mange av sine helseegenskaper (vitaminer, antioksidanter og enzymer) og det kan være spor av kjemikaliene.

Den uraffinerte kaldpressede oljen er også fremstilt på ulike måter. En metode er skånsom tørking av fersk kokosmasse ved 45 – 50 grader C i ca. 2 timer. Deretter presses oljen ut av den tørre massen og filtreres. I en annen metode gjennomgår kokosmelken en spesiell sentrifugeringsprosess hvor oljen skilles ut. Den siste har den lengste tradisjonen i naturlig fremstilling av kokosoljen. Kokosmelken oppbevares i noen timer ved ca. 35 grader hvoretter oljen skiller seg fra resten av melken. Til slutt blir oljen omhyggelig filtrert før den tappes på glass. Fordelen med den siste metoden er at oljen gjennomgår minst oppheting og har høyest næringsverdi. Det er likevel forskjell på kvalitet her også, avhengig av kokosnøttvarianter og detaljer i fremstillingen. Den beste måten å finne ut på er ganske enkelt å smake og lukte på den.

En god kokosolje kjennetegnes ved en mild, fersk kokosduft-og smak og helt hvit farge (krystallklar og fargeløs i flytende form).

Kokosolje til hud og hårpleie

Brukt på huden kan det kontrollere akne, eksem, psoriasis og rosacea, forebygge rynker, slapp hud og pigmentflekker, fungerer som en naturlig fuktighetskrem, og reduserer inflammatoriske tilstander.

Kokosolje trekker seg lett inn i huden, gjør den myk og beskytter den mot skader. Den hjelper å holde bindevevet sterkt og smidig. Laurinsyren i oljen kombinert med dens antioksidanter og e-vitaminer støtter hudens egne mekanismer i bekjempelsen av utslett, kviser, infeksjoner og andre hudplager.  Mange av disse egenskapene gjør det også velegnet å bruke på hund. Feks. til potesalve, hotspots, eksem m.m.

Hva kokosolje kan gjøre for huden kan den også gjøre for håret. Den mykner håret og gir næring til hodebunnen, og kan stimulere hårveksten. Laurinsyren i kokosoljen trenger seg godt inn i hårstråene, slik at den opprettholder hårets naturlige proteiner og kan hjelpe å reparere skadet hår.

Kokosolje som tilskudd

Kokosolje kan hjelpe med å styrke immunforsvaret, er betennelsesforebyggende og -dempende og den kan også bidra til å bekjempe gjær og sopp. Kokosolje kan øke funksjonen til skjoldbruskkjertelen og bidra til å øke stoffskiftet, gi større energi og utholdenhet. Den bedrer fordøyelsen og bidrar til å absorbere fettløselige vitaminer og kan også påvirke blodsukkernivå positivt.
Tallrike forskningsrapporter har bekreftet de utrolige helsefordelene i kokosolje. Forklaringen ligger først og fremst i fettmolekylet. Alle fettyper og oljer består av molekyler kalt fettsyrer som inndeles i tre kategorier, korte, mellomlange og lange. Mellomlange fettsyrene forbrennes lettest og er sunnest for kroppen. I motsetning til andre fettyper som hovedsakelig består av lange fettsyrer består kokosolje hovedsakelig av mellomlange fettsyrer og det er disse som gjør oljen så spesiell. I motsetning til andre oljer absorberes kokosoljen lett i cellene hvor den frigjør energi.

Studier har vist at inntak av kokosolje kan hjelpe kroppen til å mobilisere motstandsevne mot både virus og bakterier som kan forårsake sykdom. Og den kan også bidra til å bekjempe gjær, sopp og candida. Kokosolje kan også påvirke hormoner i skjoldbruskkjertelen og blodsukkernivåer positivt. Folk som bruker kokosolje har også en tendens til å få bedre blodsukkerverdier fordi kokosnøtt kan bidra til å bedre insulinbruken i kroppen. Kokosolje kan øke funksjonen til skjoldbruskkjertelen og bidra til å øke stoffskiftet, gi større energi og utholdenhet. Den bedrer fordøyelsen og bidrar til å absorbere fettløselige vitaminer.

Leave your comment

Related posts